dinsdag 16 augustus 2011

buiten spelen en bewegen

Peuters en kleuters moet je elke dag de kans geven om actief te bewegen en buiten te spelen. Het is goed voor de gezondheid.

Je kan met de peuters en kleuters verschillende bewegingsspelletjes spelen. 
De meeste kinderen hebben een fiets. Haal de fiets uit het tuinhuis en laat de kinderen fietsen in de tuin. 

Een flessenspel is altijd leuk om te spelen met de kinderen. Neem allebei een lege frisdrankfles en vul deze met water. Ga tegenover elkaar staan en probeer met een bal de fles van de andere om te gooien. Als je fles omvalt moet je eerst de bal weer pakken voordat je de fles rechtop zet. 

Wat je ook kan doen is een grote kom vullen met water en een beetje verder twee flessen zetten. Zorg er voor dat de flessen niet te groot zijn. Daarna houd je een wedstrijd. Je neemt een hap water en zorgt er voor dat je niets verliest. Je loopt naar je fles en probeert zoveel mogelijk water van in je mond in de fles te doen. Wie zijn fles is het eerst vol? 

Een klassiek tikkertje is ook altijd leuk om te spelen. Vaak weten peuters en kleuters zelf ook enkele leuke spelletjes die ze op school of met vriendjes hebben gespeeld.

Op het internet zijn er ook altijd goede spelen te vinden die je kan spelen. 

bol.com

Het nieuwe schooljaar komt er vliegensvlug aan en veel studenten proberen hun voorraad in te slaan.
Op bol.com kan je heel wat interessante boeken, handpoppen, enz. vinden.

Toen ik de website bekeek was er een boek die mij aansprak.
De titel van het boek is ' het grote boek voor kleuters'.
Het is een dik boek vol vrolijke voorleesverhalen. De verschillende, steeds terugkerende figuurtjes maken van alles mee. De tekeningen zijn vrolijk en kleurrijk. De illustrator is Dagmar Stam. Je kan het boek gebruiken in de klas om elke dag uit voor te lezen of om mee te geven met een kleuter. De kleuter kan dan een verhaaltje laten voorlezen door zijn ouders en de volgende dag of week vertellen in de klas aan de andere kleuters. Zo worden ouders betrokken bij het gebeuren in de klas. Ik denk dat je de verhalen ook kan koppelen aan godsdienstactiviteiten want in de verhaaltjes komen herkenbare dingen voor.

Ik raad iedereen aan zelf ook eens naar de website te gaan kijken.





maandag 15 augustus 2011

Kosteloos materiaal

Yoghurtpotjes, plastieken eitjes dat je kan open doen, keukenrollen en nog veel meer worden vaak zomaar weggooit. Eigenlijk kan je met kosteloosmateriaal heel veel leuke dingen doen. Je kan er spelletjes mee spelen, muziekinstrumentjes knutselen, noem maar op.

Hieronder heb ik enkele dingen geplaatst dat je kan doen met kosteloosmateriaal.

Om te beginnen neem je allemaal plastieken eitjes die je kan open en dicht doen. Je stopt per 2 eitjes twee dezelfde dingen er in die te maken hebben met Pasen of het ei. Wanneer alle eitjes gevult zijn kan je elk om de beurt twee eitjes rollen. Als je ze opendoet en er zitten twee dezelfde voorwerpen in dan mag je nog eens. Per twee juiste voorwerpen krijg je een punt. Dit spel is eigenlijk een doodgewone memorie, maar op een originele manier gebracht.

Een ander leuke activiteit is:
Je maakt met piepschuim 6 eieren. De eieren schilder je in 6 verschillende kleuren. Wanneer de verf opgedroogd is snij je elk ei in 6 stukken. Daarna geef je elk stuk van het ei een nummer.

Zijn alle eieren in 6 stukken en in een kleur geverfd? Als dit gebeurt is dan neem je 2 dobbelstenen. Let op niet zomaar twee dobbelstenen. De ene dobbelsteen met de 6 kleuren hebben en de andere dobbelsteen moet een gewone dobbelsteen met stippen zijn.

Als dit alles is gedaan kan het spel beginnen. Het is de bedoeling dat je elk om de beurt met de twee dobbelstenen gooit. Heb je bijvoorbeeld een 6 en het kleur rood en neem jijzelf hebt van de eitjes het kleur geel gekregen dan kan je geen stuk nemen. Ben je het kleur rood en je hebt een 6en het kleur rood dan kan je wel het stuk van het rode ei nemen waarop het cijfer 6 staat.

Het is de bedoeling om zo snel mogelijk je ei volledig te hebben.



Met lege melkdozen kan je ook leuke poppen maken.
Hieronder kan je zien hoe je zo'n melkpak poppen maakt.


1. Knip de bodem en het rondje (stippellijn) uit.

2. Teken of plak er de ogen, oren, een neus, mond etc. op.

3. Maak van gekleurd papier eventueel wat haren.

4. Gebruik een rechthoekig stukje papier en knip tot 3/4 deel v/h strookje in haar.

5. Knip een hoedje uit gekleurd papier. In het midden van het ovaal maak je een inkeping. De ronding plak je op het melkpak. Hier schuif je het ovale gedeelte overheen.

6. Zo gaat je hand erdoorheen. Via het het gat naar voren.


Tot slot een laatste knutselactiviteit, maar nu met eierdozen.


Dit heb je nodig
de grootste eierhouder
verf
wc of keukenrollen
sitspapier in verschillende vrolijke kleuren
verf in vrolijke kleuren
kwasten (het liefst wat brede kwasten)
lijm (sterke lijm is het handigste)
Zo ga je te werk
1. Het is handig om van te voren rolletjes te sparen zoals wc of keukenrollen en eierhouders te regelen bij een supermarkt of bij iemand die eieren op de markt verkoopt.
2. Kies een kleur voor je eierhouder, en verf die helemaal in die kleur in. Zorg dat er geen plekjes te zien zijn. Je kunt dus het beste 'dik' verven. Daarna ga je de wc rolletjes omwikkelen met sitspapier. Je vouwt de uitstekende deeltjes naar de binnenkant van het rolletje.
3. Beplak ongeveer 10 rolletjes met sitspapier. De kinderen die daarna nog door willen gaan kunnen daar zelf voor kiezen.
4. Als je verfkunstwerk gedroogd is, kun je je rolletjes opplakken op een bolle kant van de eierhouder.
5. Dit werkje duurt een tijdje, omdat je de rolletjes ook even moet vasthouden, zodat ze goed vast blijven zitten.
6. Als alle rolletjes goed vastzitten en de eierhouder is geverfd, dan is je kunstwerk klaar!!
Tips:
- Je kunt de rolletjes ook doormidden knippen, zodat je nog meer verschillende formaten van de rolletjes hebt.
- De jongere kinderen en kleuters (van groep 1) kun je ook alleen de eierhouder laten verven in verschillende kleuren. Voor de wat oudere kleuters (groep 2), kan je de opdracht van de rolletjes erbij gebruiken.
- Het is leuk om het kunstwerk op te hangen. Daarvoor heb je wat stevig touw nodig. Dat knip je op formaat zodat het kunstwerk goed en evenwichtig kan hangen. Niet de uiteinden van het touw aan de bovenkant van het kunstwerk op een afstand zodat het goed kan hangen. Je kunt het touw ook vastmaken aan een prikbord met punaises. Gebruik dan 2 stuks zodat het kunstwerk evenwichtig hangt.


Op de website: http://members.home.nl/kittynl/kosteloosmateriaal.html vindt je nog vele andere leuke knutselideeĆ«n.




Ridders en kastelen


In Maart kwam onze eerste stage aan bod.
De stage ging door in de derde kleuters van 21 maart 2011 t.e.m. 25 maart 2011. Het thema waarrond gewerkt werd was "Ridders & kastelen".
Er werd heel veel verteld over de ridders en het kasteel waarin zij woonden.
Om een beter zicht te hebben op de zaken trokken we met de kleuters van het derde kleuter naar het 'Gravensteen' Gent. De schildknaap die werkte in het kasteel ging samen met de kleuters op zoek naar de schat. De kleuters doorzochten helemaal het kasteel.
Op het einde van hun zoektocht vonden ze de schat.
Wat zou de schat geweest zijn?

De schat was voor elke kleuter een lekkere chocolade munt. Mmmmm ...
Het bezoek aan het Gravensteen werd de start van een leerrijke tocht.

 bron